Адвокатський внесок: скільки платять адвокати за кордоном

В усіх країнах адвокати так або інакше сплачують внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. Десь вони більші, десь менші. Іноді це залежить від регіону або стажу роботи адвоката. Окремі адвокатури вводять можливість розстрочки.

Загальну інформацію про сплату внеску адвоката у різних країнах надали закордонні представники НААУ.

До групи найбільш «дорогих» юрисдикцій потрапили Люксембург, Австрія, Ірландія та Канада.

Так, у найменшій країні Європи щорічний адвокатський внесок складає 1,8 тис. євро (74,8 тис. гривень, тут і далі для полегшення порівняння усі національні валюти переводимо в гривню станом на дату публікації матеріалу). Аби мати задоволення розпочинати робочий день запашною віденською кавою, місцеві адвокати сплачують щороку 1,6 тис. євро (66,8 тис. грн).

На смарагдовому острові внески ще більші. Баристери Ірландії лише у перший рік практики мають сплатити 2 тис. євро (83,1 тис. грн). І ця сума із зростанням стажу поступово збільшується. Так, тим хто практикує більше десяти років, доведеться витрачати аж по 6 тис. євро (249,4 тис. грн.) щороку!

У провінції Альберта (Канада) щорічний внесок складає 79,0 тис. грн. Для непрактикуючих адвокатів, які є активними членами самоврядування, а також тих які є частково зайнятими членами асоціації, встановлено пільгову суму у 39,5 тис. Символічний збір сплачують лише адвокати що надають послуги виключно pro-bono. Він становить 6,9 тис. грн. на рік.

«Найдешевшими» за внесками країнами можна назвати Туреччину, Молдову, Болгарію та Кіпр. Так, Стамбульскому бару достатньо 1,7 тис. грн. на рік, а Анкарі ще менше – 1,4 тис. У Болгарії щорічний внесок складає 4,6 тис., у Молдові – 2,6 тис. грн.

Членські внески адвокатів Кіпру починаються з 68 євро (2,8 тис.) і поступово зростають до 171 євро (7,1 тис.), коли досвід роботи перетинає 10-річний ювілей.

Збільшення внесків із зростанням стажу практикує чимало країн. Так, у Португалії молоді адвокати до 4-х років сплачують 148 євро (6,2 тис. грн). На п’ятому та шостому році внесок вже 247 євро (10,3 тис. гривень). А адвокати з реєстрацією більше шести років мають сплачувати 345 євро (14,4 тис. грн.) щороку. Така сама сума передбачена і для пенсіонерів з дозволом на юридичну практику. Внески можна сплачувати не однією сумою, а раз у місяць. Щоправда, в такому випадку річний внесок зростає на 7,7%.

Аналогічний підхід щодо сплати частинами сповідують в Угорщині. Там внесок адвоката за умовим здійснення повної оплати складає 15,4 тис. грн. У разі поквартальної оплати внесок зростає до 17,2 тис.

Нормальною практикою є різний розмір внесків залежно від регіону країни. Так, у США внески різняться за штатами і цього року становлять, наприклад, у Флориді – 10,5 тис. грн., в Ілінойсі – 14,6 тис., в Меріленді – 7,6 тис. грн.

В Іспанії свої квоти передбачені для кожного колегіума провінції або міста. Вони сягають від 7,2 тис. грн до 15,2 грн. Прикметно, що внески передбачені і для непрактикуючих адвокатів.

Також цікавими можуть бути суми адвокатських внесків у Польщі. Там сплачують: у Варшаві – 15,0 тис. грн. на рік; у Катовіце – 16,0; у Вроцлаві – 18,1; у Любліні – 17,5; у Гданську – 20,4; у Кракові – 21,7.

Доречно згадати, що в Україні щорічний внесок на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування в 2024 році становить 3028 грн. (що еквівалентно 72,8 євро) для всіх адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність.

Нагадаємо, що виконати обов’язок зі сплати внеску необхідно до 31 січня 2024 року шляхом перерахування коштів двома платежами на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування згідно наступного розподілу:

  • 70% від розміру щорічного внеску – на поточний рахунок ради адвокатів регіону;
  • 30% від розміру щорічного внеску – на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України.

Адвокати можуть як самостійно генерувати квитанції на онлайн оплату внеску в особистому кабінеті, так і безпосередньо в розділі «Платежі» сайту НААУ.

Докладніше – за посиланням.