Диджиталізація кримінального процесу: Наталія Антонюк розповіла про виклики дистанційного правосуддя в умовах війни

Секретар Першої судової палати ККС ВС Наталія Антонюк взяла участь у Міжнародній конференції «Нові процесуальні інструменти в постпандемічній реальності», організованій Міністерством юстиції Литовської Республіки.

Доповідачка зупинилася на питаннях, пов’язаних із диджиталізацією кримінального процесу, та нових викликах, які виникли перед судовою системою в умовах війни в Україні.

У виступі Наталія Антонюк звернула увагу на проблеми, пов’язані з роботою судів у довоєнний період, зокрема:

– звернення осіб (учасників процесу) до суду зі скаргами, надісланими за допомогою електронних засобів зв’язку (e-mail), що покладало на суди додаткові витрати, пов’язані з розмноженням у необхідній кількості примірників такої скарги та з їх розсиланням усім, крім скаржника, учасникам провадження;

– оцифрування (сканування) кримінальних проваджень;

– процес врегулювання доступу до файлообмінників та забезпечення безпеки такого доступу;

– забезпечення інформаційної безпеки під час проведення дистанційного судового засідання в режимі відеоконференції;

– повідомлення учасників провадження про дату, час та місце судового розгляду шляхом надсилання їм повісток лише за допомогою засобів поштового зв’язку, з огляду на те, що повідомлення шляхом використання месенджерів (WhatsApp, Viber, Telegram та ін.) або електронної пошти вочевидь є загальнодоступним і поширеним явищем.

Надалі секретар Першої судової палати окреслила низку проблем, з якими зіткнулися у своїй роботі суди України вже після вторгнення рф, зокрема:

– ускладнення або припинення роботи судів, що пов’язано з частими або постійними оголошеннями повітряних тривог, обстрілами міст ворожою армією рф, відключеннями, у тому числі аварійними, електроенергії, відсутністю мобільного та інтернет-зв’язку;

– перевезення справ і проваджень із території, де проводяться активні бойові дії, чи взагалі територій, тимчасово підконтрольних ворогу, в безпечні місця;

– обмеження або ускладнення доступу до системи Єдиного державного реєстру судових рішень;

– забезпечення дистанційного судового розгляду за допомогою відеоконференцзв’язку з використанням власних технічних засобів;

– повідомлення про судовий розгляд та формат участі в судовому засіданні осіб, які перебувають за кордоном чи на тимчасово окупованій території.

Як зазначила Наталія Антонюк, сьогодні важливо звернути увагу на труднощі, які виникають під час розгляду судами кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки, а також злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, зокрема щодо здійснення належного повідомлення учасників провадження в таких категоріях справ, місцезнаходження яких неможливо встановити, або за наявності інформації про перебування цих осіб на тимчасово окупованій території чи на території рф.

Доповідачка наголосила, що повідомлення слід здійснювати не тільки українською мовою, а й тією мовою, яку розуміє особа, якої воно стосується. У разі слухання проваджень in absentia для повідомлення мають використовуватися месенджери, також потрібно направляти відповідну інформацію за місцем роботи адресата.

У підсумку Наталія Антонюк наголосила, що війна не зупинила процес диджиталізації кримінального процесу, а навпаки – змусила його пришвидшити. Однак, якщо порівняти з іншими юрисдикціями, кримінальна юрисдикція дещо консервативна. Тому впровадження нових технологій у кримінальний процес є необхідним і своєчасним, а законодавцю слід оптимізувати КПК України саме в напрямі диджиталізації кримінального процесу.