Про сучасні тенденції щодо змагальності сторін під час судового процесу

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Аркадій Бущенко відзначив, що після ухвалення КПК України у 2012 році спостерігається тенденція, коли сторони дедалі частіше намагаються переводити докази суперника в розряд недопустимих. Для цього вони використовують навіть формальні приводи, і це неправильно.

«Учасники процесу мають довести, чому саме та чи інша дія може порушити рівновагу між сторонами й нашкодити розгляду», – наголосив він. Наприклад, часто трапляються випадки, коли учасники звертаються до суду з вимогою скасувати рішення, вказуючи на наявність безумовних підстав для цього, зазначених у КПК України. Однак насправді це може бути формальний привід, який лише нашкодить справі. Суддя звернув увагу на те, що поняття безумовності все ж передбачає оцінювання різних обставин справи для ухвалення остаточного рішення.

Під час свого виступу Аркадій Бущенко розповів про ще одну проблему, з якою стикаються судді. Учасники процесу часто в апеляційних скаргах використовують як аргумент те, що суд недостатньо дослідив обставини справи, при цьому ігноруючи той факт, що зараз суд має інші функції і не повинен цього робити – це обов’язок сторін. Така ситуація склалася через неузгодженість підстав для апеляційного чи касаційного оскарження з іншими положеннями КПК України.

Водночас якщо сторони надають докази, а суд не приймає їх, то є привід говорити, що суд не створив належних умов для того, щоб сторона могла повною мірою відстоювати свою позицію. Однак за інших обставин така вимога є безпідставною.

На думку Аркадія Бущенка, судова практика й питання змагальності сторін неможливо спростити чи уніфікувати, адже щороку правовий процес зазнає дедалі більше впливів. Зокрема, доводиться зважати на практику Європейського суду з прав людини, зміни національного законодавства, оцінювати його відповідність Конституції України, міжнародним зобов’язанням України та іншим джерелам права. Є й інші обставини, на які варто звертати увагу, наприклад війна, яка також впливає на судовий процес.

У межах заходу учасники обговорили зміни кримінального права та процесу, особливості досудового розслідування антикорупційних проваджень і нові тенденції антикорупційного правосуддя.

Антикорупційний форум організовано Асоціацією адвокатів України.

Відео заходу можна переглянути за посиланням – https://cutt.ly/F5Kxw0W.