«Найчастіше скарги надходять від суддів, за неявку адвокатів в судові засідання», — Володимир Поліщук, голова КДКА Київської області

Про роботу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області під час війни: основні виклики, розвиток дисциплінарної практики, взаємовідносини адвокатури та військових — «Юридичній практиці» розповів її очільник Володимир Поліщук.

— Які були перші рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну?

— На 24 лютого 2022 року в КДКА Київської області було заплановано проведення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні.

Проте вранці, після потужних вибухів, стало зрозуміло, що почалась війна.

Проведення іспиту скасували. Осіб, які були запрошенні на іспит, не змогли про це повідомити, оскільки сайт КДКА Київської області від самого ранку вже не працював унаслідок несанкціонованого втручання.

Переважна більшість осіб, які виявили бажання складати кваліфікаційний іспит для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в той день, зрозуміли, що почалась війна, і не прибули. Однак були й такі, що прибули у визначений час та місце для складення іспиту.

27 лютого 2022 року було проведено засідання КДКА Київської області за допомогою одного з месенджерів шляхом опитування, на якому засудили агресію рф проти України та прийняли рішення про надання фінансової допомоги Збройним силам України, яку вперше перерахували 28 лютого 2022 року.

Після цього до 31 травня 2022 року КДКА Київської області діяльність не провадила.

Починаючи з червня 2022 року Комісія відновила роботу в звичайному режимі, проводяться засідання КДКА Київської області, кваліфікаційної та дисциплінарної палати КДКА, на яких вирішуються питання про допуск до складення кваліфікаційного іспиту, організовуються та проводяться кваліфікаційні іспити, розглядаються скарги, дисциплінарні справи, вирішуються інші питання, віднесені до повноважень кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону.

— Чи проходять військову службу в Збройних силах України члени та працівники КДКА Київської області?

— З початку війни і до сьогодні члени кваліфікаційної палати Віктор Кіккас та Михайло Келемен, а також бухгалтер КДКА Київської області Руслан Пастухов проходять службу в Збройних силах України.

— Чи є дані стосовно кількості адвокатів (зокрема, Київської області), які після 24.02.22 виїхали за кордон?

— У КДКА Київської області відсутні такі дані. Про адвокатів, які виїхали за кордон, у Комісії з’являються відомості після надходження на них скарг. Як правило, вони бажають взяти участь у засіданні дисциплінарної палати дистанційно, в режимі відеоконференції, або пишуть клопотання, щоби проводили розгляд справи без їх участі у зв’язку з тим, що вони перебувають за кордоном.

— Якими були та є основні виклики за час війни для роботи КДКА Київської області та як адвокатура на них реагувала?

— У зв’язку з окупацією частини Київської області у лютому – квітні 2022 року деякі члени та працівників Комісії змінили своє постійне місце проживання, і для відновлення роботи КДКА потрібно було зібрати людей. Засідання КДКА вважається правоможним, якщо на ньому присутні більш ніж половина членів її палат. Засідання палати вважається правоможним, якщо на ньому присутні понад половину її членів. Рішення дисциплінарної палати щодо припинення права на заняття адвокатською діяльністю має прийматися двома третинами голосів від її загального складу.

Також виникали проблеми з повідомленням скаржників та адвокатів, стосовно яких розглядаються дисциплінарні справи, про дату й час розгляду справи, надсиланням рішень тощо.

Рада адвокатів України у березні 2022 року внесла зміни до Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, а також Регламенту КДКА регіону, згідно з якими засідання дисциплінарної палати КДКА регіону може проводитися дистанційно – онлайн (в режимі реального часу за підключення до інтернету) за допомогою програм, відеоконференцзв’язку та інших засобів комунікації. Адвокат, стосовно якого порушено дисциплінарну справу, та особа, що ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, у разі наявності технічної можливості мають право взяти участь у засіданні дистанційно — у режимі відеоконференції.

Також було передбачено, що заява (скарга) стосовно поведінки адвоката може бути надіслана до КДКА, зокрема, електронною поштою із застосуванням електронного цифрового підпису, а КДКА регіону надано право всю кореспонденцію, що пов’язана з розглядом скарг та дисциплінарних справ, надсилати на електронну пошту адвоката, що зазначена в ЄРАУ, та на електронну пошту скаржника, яку він обов’язково має зазначати в скарзі.

Ці зміни спростили організацію та проведення засідання дисциплінарної палати, забезпечили можливість скаржникам та адвокатам, які змінили своє місце проживання, брати участь у засіданні онлайн, подавати скарги в електронному вигляді та отримувати кореспонденцію на електронну пошту.

Ще одним із викликів для роботи КДКА Київської області були (є) повітряні тривоги. Я, як голова Комісії, відповідаю за безпеку людей, що перебувають у приміщенні КДКА, а належне бомбосховище у нас відсутнє. В осінньо-зимовий період були постійні відключення електроенергії. Ця проблема вирішена завдяки придбанню зарядної станції, також Благодійний фонд допомоги адвокатам Київщини передав Комісії генератор.

— Скільки засідань кваліфікаційної та дисциплінарної палат КДКА Київської області було проведено у 2022 році?

— У 2022 році було проведено 18 засідань кваліфікаційної палати, зокрема організовано та проведено 6 кваліфікаційних іспитів для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в України, до іспиту допущено 314 осіб, успішно склали кваліфікаційний іспит 282 особи.

Дисциплінарною палатою було проведено 8 засідань, на яких прийнято 147 рішень, зокрема 46 рішень про порушення дисциплінарної справи, 10 рішень про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного до дванадцяти місяців та 2 рішення про позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю.

— Скільком адвокатам було припинено право на заняття адвокатською діяльністю з часу обрання вас головою КДКА Київської області?

— За час мого перебування на посаді голови КДКА Київської області було прийнято рішення про припинення права на заняття адвокатською діяльністю 27 адвокатів, із них щодо 25 адвокатів у зв’язку з притягненням до дисциплінарної відповідальності та застосуванням дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, щодо 2 адвокатів — у зв’язку із встановлення фактів надання недостовірних відомостей для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та складення присяги адвоката України.

Також до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 4 адвокатів іноземних держав та застосовано до них дисциплінарне стягнення у вигляді виключення з Єдиного реєстру адвокатів України.

— Які були підстави для позбавлення адвокатів права на заняття адвокатською діяльністю? Наведіть, будь ласка, приклади.

— Порушення присяги адвоката, розголошення відомостей, що становлять адвокатську таємницю, систематичне або грубе одноразове порушення правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури.

Зокрема, один із адвокатів уклав договори про надання правової допомоги з більш ніж 20 учасниками АТО, згідно з якими повинен був оскаржити в судовому порядку бездіяльність Міністерства оборони України, земельного відділу щодо ненадання земельних ділянок, надати правову допомогу у справі про невиконання умов договору житлово-будівельним кооперативом, зняття арешту з банківських рахунків тощо. За надання правової допомоги йому були сплачені кошти. Протягом року адвокат запевняв своїх клієнтів, що підготував усі необхідні документи, позовні заяви подав до судів, однак у зв’язку з великим навантаженням суддів розгляд справи затягується. Скаржники вирішили самі перевірити, в якому стані перебуває розгляд справ у судах, і виявилося, що позовні заяви в їхніх інтересах навіть не подавались до суду.

Інший приклад: адвокат запропонував вирішити питання вилучених під час обшуку коштів клієнта швидко і з гарантією та без подання до суду скарг. У зв’язку з цим було укладено договір про надання правової допомоги, а також на прохання адвоката клієнт завчасно підписав розписку про отримання коштів, щоб адвокат особисто передав її слідчому та приніс вилучені під час обшуку кошти. Проте адвокат повернув лише частину вилучених коштів у сумі понад 700 тис. гривень та повідомив, що решту — більш ніж 100 тис. доларів США та орієнтовно 100 тис. євро — забере і передасть пізніше, проте цього не сталося. Інший адвокат клієнта подав скаргу на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна. На судовому засіданні слідчий надав суду розписку, отриману від адвоката, де зазначалося, що він отримав вилучені кошти у повному обсязі в чітко визначеній сумі в різних валютах.

Тобто договір про надання правової допомоги не був спрямований на реальне її надання адвокатом, а укладався з іншою метою.

Також комісія застосовувала дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльність за заперечення адвокатом існування української мови шляхом публікації відповідного посту в соціальній мережі, набуття адвокатом України статусу адвоката рф в окупаційних органах міста Севастополя, за конфіденційну співпрацю з правоохоронними органами, за використання адвокатом своїх прав усупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, здійснення захисту в умовах конфлікту інтересів тощо.

Усі рішення, які приймаються КДКА Київської області, зокрема про позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю, вмотивовані. Під час обрання виду дисциплінарного стягнення враховуються обставини вчинення проступку, його наслідки, особа адвоката та інші обставини.

— Які тенденції наразі можете виділити в питанні дисциплінарної відповідальності адвокатів? 

— Найчастіше скарги надходять від суддів через неявку адвокатів у судові засідання. Збільшилась кількість скарг, пов’язаних із порушенням правил поведінки адвокатів у соціальних мережах, на інтернет-платформах. Надходять скарги за порушення правил адвокатської етики під час подання адвокатських запитів. Скаржаться клієнти на адвокатів, які неналежно виконують договори про надання професійної правничої допомоги. В останні місяці з ВКДКА скерували скарги на декількох адвокатів, які обліковуються в Раді адвокатів міста Севастополя та Раді адвокатів Автономної Республіки Крим, пов’язані з можливим порушенням Правил адвокатської етики на окупованій території.

— Чи є приклади притягнення до відповідальності адвокатів, які пішли на військову службу та не призупинили дію свідоцтва?

— У КДКА Київської області таких прикладів немає.

— Як би ви охарактеризували відносини адвокатури та військових, включаючи колег-адвокатів?

— Позитивно. Багато адвокатів стали захисниками України зі зброєю в руках, адвокатська спільно активно допомагає колегам – воїнам, та й усім іншим захисникам України, які перебувають на фронті. Як я говорив раніше, у КДКА Київської області з перших днів війни фінансово допомагали Збройним силам України, цього року надавалась благодійна допомога у вигляді дронів та інших матеріальних цінностей.

(Бесіду вів Олексій Насадюк, «Юридична практика»)

Новини партнерів та ЗМІ